"„Kívánom, hogy a Karácsony ...

December 18-án este meghatottan hallgattam a csángók, és a keresztszülők énekét az ország karácsonyfája előtt. Ezt követően kaptam Diósi Felíciától a következő sorokat. (DF többször volt a Pódium vendége.)

Kedves Barátaim, Ismerőseim, Kedves Keresztszülők!

Köszönöm, hogy eljöttek! A nagy hidegben az öröm felmelegítette szívünket.
Persze hozzájárult Anikó pálinkája, a forralt bor, a meleg tea. Gyermekeim fülig lisztesen készíttették szorgalommal a juhtúrós, kukoricás pogácsákat, félnapon át. Szerencsére, volt kinek megenni, s este lefekvéskor, ismételten kérték: anya, elmeséled milyen volt mikor Te kicsi voltál, és a nagy hóba énekelni mentetek? Hogy is ne mesélném.

Már hetekkel korábban megbeszéltük, hányan leszünk csapatban, mit énekelünk, melyik útvonalon megyünk, hogy mindenki nagyszüleit, rokonait útba ejtjük. Ki gyűjti a pénzt, kalácsot, cukorkát, diót, és végül kinél fejezzük be, ahol megosztozhatunk a szerzett finomságokon. Alig vártuk a szürkületet. A megbeszélt helyen találkoztunk, és már indulhatunk is. Sorba vettük a házakat. Mindig nagy hó volt. Kapuk előtt, ösvénybe elhányták a havat a gazdák, és várták az éneklőket. De mi persze, a legnagyobb havakban tapostunk. Csizmáink, cipőink tele mentek hóval, curcurokba jegesedett a pára a csizmánk bundáján, az arcuk körül. A kapukilincseket az nyitotta, akinek kesztyűje volt, mert odaragadt a kezünk. Betódulva az udvarokba, korom sötétben, csak az ablakokat láttuk, ahol énekelni kellet. Mert a karácsonyfát annak közelébe tették, és a villogó fények, oda hívogattak. Az utcákat a hold ragyogta be, s a nagy hó, visszaverte annak dérfehérségét. Nem féltünk énekelni, olyan hangosan zendítettünk rá, hogy a bent lévők jól hallják, amit énekeltük. Ha rokonoknál voltunk, ott valami különlegesebbet énekeltünk, és néha kis harangot is használtunk. Sokszor útközben még hógolyóztunk. Ha fiús csapattal találkoztunk, azok jól megdobáltak minket. Nyakamba, számba is ment a hó.

Váratlanul Anna megkérdezi. Finom a csángó hó? Hirtelen számba érzem az izét: eső, patak, sár, só, könny és öröm keverése. Finom, felelem.

Köszönöm Mindenkinek, aki velünk énekelt!

Kívánom, hogy a Karácsony megnyugvást és örömöt hozzon a szívünkbe!

Diósi Felícia”
 

Dátum: 
2016. december 29. 20:00