Dumbravéni csángó gyerekek a pikniken, avagy jóemberek összefogása

Előzmények

Semmit nem tudtam a csángókról. Majd egy szép napon láttam egy dokumentumfilmet a DUNA Televízió műsorán. Akkor hallottam először Diósi (Gábor) Felicia nevét. A film olyan hatással volt rám, hogy megjegyeztem Felicia nevét. Első könyve megjelenése után találkoztunk először személyesen.
Köszönöm Felíciának, hogy beszélgetéseink során, illetve könyvei olvasásakor bepillantást kaphattam a csángók ősi, és mai világába. (Többször volt vendégünk a Pódiumon.)
*
Diószegi László beszélt rá évekkel ezelőtt, hogy menjek el az évente megrendezésre kerülő Csángó bálra (Ő is volt vendégünk a Pódiumon.). Azóta mindig ott vagyok! Javaslom mindenkinek. Ritka élmény.
*
Ilyen előzmények után már „egyenes” út vezetett Vanczer Zsuzsanához (a MOLDVAI ÉRTÉKEKÉRT ALAPÍTVÁNY kuratóriumának elnöke): „2013 szeptemberben jártam először Moldvában, Csángóföldön egy turistacsoporttal, ahol több falu magyar iskoláit látogattunk meg . Dumbravénben nagyon magával ragadott a fiatal tanító, Majzik Tamás lelkesedése, munkája, a gyerekek és szüleik nyitottsága, szeretete.”

Zsuzsannától tudtam meg, hogy a „Keresztszülő” program keretében dumbravéni csángó gyerekek egy csoportja tölt néhány napot júniusban magyarországi keresztszüleiknél. Hamarosan kiderült, hogy hazautazásuk előtti utolsó óráikat meghívásunkra velünk tölthetik Nagykovácsiban.

A PIKNIK

Elsőként a dumbravéni TANÍTÓK érkeztek meg.

„A nevem Majzik Tamás, Szegeden születtem, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanító szakán végeztem. .. 2011 óta élek és tanítok Csángóföldön, egy Dumbravén nevű faluban, ahol egy életerős, fiatalos közösséget ismertem meg. A falusi közösség mellett egy nagyszerű támogatói, keresztszülői közösség is kialakult az oktatási helyszín körül. ... A 2016/2017-os tanévtől már a párommal, Daczó Kingával tanítók Dumbravénben.”

Daczó Kinga vagyok, Székelyföldön, Kézdikőváron születtem 1991-ben… A moldvai magyarságról keresztanyámtól hallottam először, aki még Domokos Pál Péterrel, a moldvai csángók apostolával is találkozott. Meg szerettem volna ismerni ezt a gazdag és értékes kultúrát, ezért jelentkeztem a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programba.”

Majd egymás után érkeztek a gyerekek keresztszüleikkel.
*
A kedvezőtlen időjárás miatt az esti programot az Öregiskolában rendeztük meg.
Kiszelné Mohos Katalin polgármester és Szomolányi Attila üdvözölte a vendégeket.

Őket a fellépők követték: Csángó gyerekek - Dumbravén, Gáspár Kornélia, Tory Eszter, Lorencz Dávid és Bács Vince – NAMI, Kúti Borbála, Papp Levente és a Rézpatkó táncosai – NAMI-Rézpatkó, és az ISADORA ifjú táncosai.

Az esti program két helyszínen folytatódott. A VILLAGE MUSICIAN az Öregiskolában szórakoztatta a vendégeket. A csángó gyerekeket Czene Zsuzsa és támogatói, barátai hívták meg „örömtáncra” a plébániába.

A búcsú
A vasárnapi szentmisén a Csángó himnusszal búcsúztak a dumbravéni gyerekek Nagykovácsitól.

Néhány héttel később
Tamással, Kingával és a dumbravéni gyerekek egy csoportjával ismét találkozhattunk Nagykovácsiban, a Teleki–Tisza-kastélyban, ahol a Magyar Cserkészszövetség rendezett tábort az EET által támogatott Határtalanul program keretében.

Kérdésünkre, hogy mit vittek magukkal haza a Nagykovácsi piknikről, Tamás a következőket válaszolta: „Nagyon jó közösséget ismertünk meg itt, ami igazi példaként szolgál számunkra. …Jó volt látni, hogy a ’moldvai csángó’ kifejezés ennyi embert megmozgatott… amit hazavittünk, az a közösség, a pozitív közösség.”

Utószó
Ha érdekli a keresztszülő program, vagy támogatni szeretné a csángó gyerekeket, tájékozódjon a következő hónlapon: http://dumbravenigyerekek.hu/

SzA

Köszönjük a következők támogatását, segítségét:
DUMBRAVÉNI CSÁNGÓ GYEREKEK KERESZTSZÜLEI, CÉDRUS PATIKA, FÁBOS ÉVA ÉS BÓDI JÓZSEF, HORÁNSZKYNÉ OLÁH ILONA ÉS HORÁNSZKY OTTO, ISADORA, KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT, KISZELNÉ MOHOS KATALIN ÉS KISZEL ISTVÁN, KOVÁCS CUKRÁSZDA, LILIPOP CAFFÉ, NAGYKOVÁCSI MENEDÉKHÁZ, NAGYKOVÁCSI ÖNKORMÁNYZATA, NAMI-RÉZPATKÓ, GÁBOR ATYA - RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA, NATÜ, ÖREGISKOLA, SZOMOLÁNYI ATTILA, VANCZER ZSUZSANNA, VILLAGE MUSICIANS…és még sokan mások.

* * *
A vendégek köszönő sorai

"A keresztszülős hét zárásaként, Szomolányi Attila és a Linum Alapítvány meghívására Nagykovácsiban is eltölthettek másfél napot a dumbravéni gyerekek. A csoport a település közösségének és a keresztszülők egy részének műsort is bemutatott. A dumbravéniek előadása után helyi zenészek és tánccsoportok is felléptek. Az estet közös táncház zárta. Másnap a helyi római katolikus templom szentmiséjén is énekeltek a gyerekek. Nagyszerű közösséget ismertünk meg Nagykovácsiban, igazi példaként szolgál számunkra. Köszönjük szépen Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszonynak és a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának a szíves fogadtatást! Köszönjük a Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániának a szállást! Hálás köszönettel tartozunk Szomolányi Attilának, aki megszervezte a nagykovácsi programot! "

Isten fizesse a sok jóságát!

Üdvözlettel:
Daczó Kinga és Majzik Tamás

* * *

Néhány héttel később ismét Nagykovácsinam

Idén nyáron is lehetőséget kapott a Magyar Cserkészszövetség, hogy a Határtalanul! program keretein belül, 800 határon túli magyar gyerekeknek szervezzen tábort Nagykovácsiban. Táboraink célja a magyar honismeret és kultúra megerősítése a kárpát-medencei magyar fiatalok számára, valamint hogy cserkészélményeket adjon át Magyarországon és ezzel új cserkészeket vonjon be, toborozzon a külhoni magyar cserkészszövetségekbe.
A július közepén megtartott turnusunkban a három területről (Moldva, Erdély, Horvátország), összesen 110 magyar gyermek érkezett Nagykovácsiba. A fiatalok részt vettek interaktív cserkészprogramokon, Parlamenti látogatáson, megnézték a Visegrádi várat, bejárták Hollókőt. Strandoltak a Római Fürdőben, és az utolsó estén magyar népi táncház volt a ráadás program. A gyerekek nagy élménycsomaggal távoztak. Bízunk benne, hogy a táborral megerősítettük magyarságukat.

Lakatos Gergely
HATÁRTALANUL! program

CSER-KÉSZEN a Kapcsolatokra

 

Dátum: 
2018. augusztus 12. 20:00